top of page
Writer's pictureTilia print

Kdaj je resolucija 'dovolj dobra' za tisk?

Izdelava grafičnih elementov za različne namene vključuje upoštevanje ustrezne ločljivosti oz. resolucije, da bi zagotovili kakovostno tiskanje in prikaz. Ločljivost se meri v pikslih na palec (DPI) in predstavlja število pikslov, ki se prilegajo na en palec tiskanega materiala. Zbrali smo nekaj smernic za izbiro pravilne resolucije za različne grafične izdelke.


1. Tisk plakatov


Za večje grafične elemente, ki se lahko prikažejo na različnih mestih, kot so stene, vitrine ipd., se priporoča ločljivost med 150 in 300 DPI. Če je plakat namenjen gledanju na daljavo (npr. na zunanji steni), se lahko odločite za nižjo resolucijo. Če pa je plakat za notranjo uporabo in ga bodo ljudje opazovali od blizu, je višja resolucija bolj primerna.


2. Fotografije


Pri tiskanju fotografij je pomembno ohraniti visoko kakovost in podrobnosti. Za tiskanje fotografij se pogosto priporoča ločljivost med 300 in 600 DPI, odvisno od velikosti tiskane slike. Za digitalno uporabo na spletnih straneh je običajna resolucija 72 DPI, vendar se ta resolucija ne sme uporabljati za tiskanje.



Resolucija fotografij vpliva na resolucijo tiskovin
Pogostokrat so ravno fotografije tiste, ki so posnete v nižji resoluciji, razlog, da letaki/plakati ne izgledajo, kot bi morali.


3. Letaki


Za tiskanje letakov je priporočljiva ločljivost med 300 in 600 DPI, odvisno od velikosti letaka in uporabe. Če so letaki manjši in se bodo distribuirali množično, lahko uporabite tudi nekoliko nižjo resolucijo. Pomembno je upoštevati, da morajo biti slike in besedilo jasni ter berljivi.


4. Digitalna uporaba


Za slike, ki bodo uporabljene na spletnih straneh, družbenih omrežjih in drugih digitalnih medijih, je običajna resolucija 72 DPI. To je zato, ker se slike na zaslonih prikažejo drugače kot na tiskanih materialih.


Pri izdelavi grafičnih elementov je pomembno tudi upoštevati pravilno dimenzijo slik glede na njihovo namembnost. Uporaba premajhnih slik lahko povzroči slabšo kakovost tiska ali prikaza na zaslonu. Vendar pa je pri vseh priporočilih pomembno upoštevati tudi tehnologijo tiska, uporabljeni material in druge specifične dejavnike. Če ste v dvomih, se lahko vedno posvetujte z našo tiskarno, da zagotovite, da bodo vaši grafični elementi videti kar se da dobro.


8 views0 comments

Comments


bottom of page